SUB 12.17

SUB 12.17 - Aktiv subwoofer med kraftfull och exakt basåtergivning

Genom att ersätta den tidigare modellen, 99W12.16, måste SUB 12.17 uppfylla mycket höga förväntningar på kraft och precision. Att framkalla mycket djupbas med en hög ljudtrycksnivå från en subwoofer i denna storlek är en utmaning. Elementet i SUB 12.17 måste vara kraftfullt men ändå mycket styvt och samtidigt extremt lätt för att uppnå högsta precision och maximal effekt. Därför används ett element som har sitt ursprung från vår Cinema-serien, detta element är kapabelt att uppnå upp de höga målen. Den kraftfulla, men ändå energieffektiva förstärkaren arbetar i klass D och ger 500W RMS och 800W toppeffekt. Oavsett vilket stereo eller hemmabiosystem kombinerar SUB 12.17 en mycket kraftfull bas med högsta precision och flexibilitet på grund av ovanligt många inställningsmöjligheter.


Element
Driver

Till följd av egen utveckling, har elementet av SUB 12.17 utvecklats från element från Cinema-serien som är hyllad för sin precision och kraft. Detta höghastighets element är tillverkad av extremt lätta, men styva material, där impuls beteende och noggrannhet är tagit i beaktning. 800W’s Class-D förstärkaren producerar både kontollerad och djup bas i hemmabio rummet, samt inför en diskret god grund för att njuta av musik. Dess perfekta distorsionsegenskap vid lång slaglängd ger högre utrymme för maximal dynamik.

Ljudjusteringar
Sound Tuning

På bakpanelen i aluminium ger SUB 12.17 flera möjlighet att konfigurera ljudet av subwoofern med hjälp av 3 eq-lägen genom att använda vippströmbrytare. EQ "REF" ger maximalt djup i basen, "EQ1" skär de lägsta frekvenserna för att anpassa ljudet i mindre rum med hög "room-gain". "EQ2" lyfter även de övre basfrekvenserna för att uppnå en ”punchig” bas. Dessutom kan SUB 12.17 justeras med hjälp av medföljande pluggar för bas reflexrören. Om båda rören är stängda beter sig SUB 12.17 som en sluten lådkonstruktion med maximal precision och en tidigare avrullning av basresponsen. Med öppen port/portar då jobbar subwoofern som basreflex konstruktion.

Kabinett
Cabinet

De massiva kabinetten för SUB 12.17 består av 25 mm MDF som har en stor mängd intern tvärstag för att säkerställa maximal stabilitet. Mängden material och förstärkning leder till den höga vikten på SUB 12.17. Dessutom den enorma stabiliteten hos denna konstruktion dämpar eventuella resonanser effektivt och ger elementet en idealisk miljö. Kombinerat med dämpande material, spelar subwoofern med en maximal kontroll och högsta dynamik. I och med den perfekta storleken av kabinettet kontra elementets parametrar så är basen extremt noggrann och exakt.


Lacken
Surface

SUB 12.17 kan helt integreras i allas hem tack vare de tre olika färgerna: mattsvart, högblank svart och matt vit. Den flerskiktade färgen är norggrant slipad och polerad och garanterar därmed ett extremt sofistikerat utseende. Rundade kanter ger ett mer distinkt utseende.


Terminal
Terminal

Den bakre terminalen erbjuder guldpläterade RCA- och XLR-ingångar vilket gör att SUB 12.17 kan även användas i studiomiljöer. Både övergångsfrekvensen, liksom nivån och fasen kan justeras exakt vid terminalen. Du hittar också switch för EQ val här.

Frontskydd
Front Cover

Det akustiska materialet som används för fronten på subwoofern är täckande men samtidigt 100 % transparent för ljudet. Det skyddar elementet från potentiella skador utan att kompromissa med ljudkvaliteten.

Mer information

Baselementet

Vi kallar detta långslagiga element "high speed" eftersom vi använder en mycket lätt, styvt konmaterial och en mycket stark magnet som ger oss ett otroligt snabbt element. Det kan producera fantastiska ljudtrycksnivåer med stor dynamik och ändå förbli trogen källjudet. Vi har lagt mycket arbete på att ta fram ett riktigt bra material, då kombinationen av vikt och styvhet är en av de mest kritiska faktorerna i elementkonstruktion. Baselementet måste också göra stora konrörelser för att generera maximalt ljudtryck. Så för att få linjäritet var vi tvungna att utveckla en speciell gummiupphängning av NBR (Nitrilbutadiengummi). Ytterligare fördelar med vårt egendesignade element inkluderar:

  • FEA optimized magnetic field design incorporating a tightly focused “T” pole design  
  • Advanced level of large signal motor and suspension refinement using KLIPPEL laser-based test system
  • Large aluminum shorting ring to minimize inductance and further lower non-linear distortion
  • Ultra-high temperature aluminum voice coil with airflow maximizer design
  • Special NBR rubber surround with maximum linearity throughout its excursion range
  • Spider fabricated from unique blend of poly-cotton
Klass-D förstärkare

Subwoofern SUB 12.17 använder samma klass-D-förstärkare som i vår prisbelönta Cinema-serie. Den har effekt på hela 500W och toppeffekt på 800W. I motsats till många andra klass-D-förstärkare, har designen nära ideal klippnings karaktär som säkerställer maximalt "headroom" genom att minimera användningen av skyddskretsen. Denna förstärkare har en avancerad DSP-processor. Vår DSP ger förstärkaren oöverträffad kontroll över elementet på alla nivåer med två EQ-inställningar som ger flera inställningsmöjligheter. Den interna kabeln är 99,99% ren koppartråd, vilket garanterar högsta signaltransparans tack vare låg resistans, induktans och kapacitans.

Sound Tuning
Room Tuning


SUB 12.17 låter dig ändra ljudkaraktär på många sätt. Detta ger dig alternativet för att uppnå den typ av ljud du vill, och anpassa basen till olika rum. Basens karaktär kan ändras genom att plugga eller öppna den ena eller båda basreflexportarna på subwoofern med de tillhörande skumpluggarna. De två portarna har olika längd vilket gör att det finns 4st grundkaraktärer att välja på. Vidare finns 3st EQ lägen för ytterligare justeringar. Självklart finns även optimering av fas, delningsfrekvens och volym. Samantagen är SUB 12.17 väldigt unik som ger så många möjligheter till finjustering av ljudet vilken garanterar att den kommer att passa och fungera i alla olika rum och miljöer.


EQ REF

Ger en utökad frekvensåtergivning för den allra djupaste basen, men försiktighet bör vidtas för att säkerställa att de lägre frekvenserna inte är överrepresenterade och kan därmed ge en "långsam" basåtergivning beroende på rummets geometri, placering av basen och lyssningspositionen.

EQ 1
Är en direkt motåtgärd till en "långsam" basåtergivning på grund av rummets efterklang och därmed överrepresenterade låg bas. Genom att höja nedre gränsfrekvens kommer basen att bli mer kontrollerad.

EQ 2
Ger även mer energi i övre basområdet vilket ger en mer "punchig" och "snabb" basåtergivning.Portavstämning - hög frekvens

Utan pluggar i portarna kommer subwoofern att ge en "snabb" och "kraftfull" bas karaktär. Den kommer att producera ökad återgivning högre upp i frekvensområdet.

Portavstämning - medel hög frekvens
Om den vänstra porten på subwoofern är blockerad och den högra porten är öppen, kommer detta att ge en bas med en ökad återgivning av medel höga frekvenser.

Portavstämning - låg frekvens
Om den högra porten på subwoofern är blockerad och den vänstra porten är öppen, kommer detta att ge en djup bas med en ökad återgivning i de lägre frekvenserna.

Sluten låda
Med båda portarna blockerade jobbar subwoofern som sluten låda och det ger en torr och kontrollerad bas karaktär med en jämn avrullning.

Customer Reviews

Professional Reviews

Manuals

FAQ